vineri, 30 aprilie 2010

Ziua 42 Baia Mare


Dis de dimineata ma trezii sa-mi fac treburile restante prin Cluj.
Pana pe la pranz ispravii ce aveam de ispravit si am pornit spre Baia Mare.
Micul dejun lipsi cu desavarsire, caci nu se face singur la camere in regim hotelier.
Doar cafea cu cafea.
Am iesit din Cluj cu impetuozitate sa nu ma vada antenele lui Amedeu cumva. Asta mai lipsea.
Soseaua e tocmai reabilitata...marcata...centura la Gherla e gata...n-arata rau deloc.
Numai ca nu inteleg de ce continua astia sa faca drumuri prin sate. De ce nu incearca sa le ocoleasca...ca spatiu e. Ce folos ca drumul e bun, daca sunt limitari la 50 km/h asortate cu radare in foi de foetaj.
Inainte de Dej, m-am oprit la un popas, pensiune cu restauntant si sala de nunti. Ameteam de foame.
Pustiu...o domnisorica blonda, dragutica si cu zambet suav astepta musterii.

N-avea supa cu taitei, doar ciorba taraneasca cu carne... Hai sa iau...aveam chef de o ciorbica. Nu prea ma dau in vant dupa ciorbe in Ardeal. Sunt prea dulci pentru gustul meu, prea multe pastai sau alte legume, fara cartofi...in fine. Dar cu mult piper i-am dres nitel gustul.

La felul doi am luat un snitel vienez din carne de porc...da...de porc, nu de vitel. Am vrut sa-i explic domnisoricii ca snitelu' vienez e musai din vitel...dar am zis ca intru in discutii evaluative prea adanci si ca n-are rost.
Asa...buuun...snitelu' vienez din porc n-a fost chiar asa rau, iar cartofii erau chiar naturali, adica taiati, muiati in apa si prajiti in ulei proaspat.
Ce m-a dat pe spate e ca domnisorica, cu un zambet suav si autentic mi-a facut o cafea la ibric desi nu aveau in meniu. Bravooo...merita bascis suplimentar.
Nimeni nu mai face cafea la ibric. Peste tot expresso, filtru, capucino...dar la ibric deloc.
Am luat-o din loc cu vioiciune, satisfacut de cafea si de zambetu' dragalas al domnisoricii.
Dupa Dej, drumul se repara, adica se pun plombe. Baietii de la drumuri lucreaza cu spor si nitel inconstienti. Pe la Mesteacan, unde sunt curbe si munti, o echipa turna asfalt dupa o curba fara sa puna semn inainte ei. Era sa fie o tamponare in lant. Coloana urca in viteza si bang...aparura domnii lucratori. Au inceput sa rada cand au vazut chinurile facerii la frane. Pana la urma am reusit sa scapam neatinsi.
Cred ca le-a parut rau ca n-au vazut ceva fiare indoite...erau si nitel chercheliti de la horinca, soarele le batea direct in cap...toate conditiile intrunite pentru a defini inconstienta. Am fost tentat sa sun la 112 sa chem un echipaj de politie, dar a aparut oportunitatea sa depasesc un tir si apoi...departe de ei...i-am iertat.

La Baia Mare am tras la Rivulus. Nu e prima data, sunt client fidel. E ok...3 stele spre 4, servicii ok, preturi un pic peste nivel dar toate adunate inseamna ok.

"Pot sa calc si eu niste pantaloni?"...."Aaaa...sa vedem daca n-a plecat colega..Ce material?"..."Pai astia de pe mine, de la costum"..."Stofa?"..."Da...cred, habar n-am"..Vine colega specialista in calcat.. Se uita foarte suspicios...si zice..." Nu calcam pantaloni de astia"..." Da' de care? Doar scurti?" zic eu deja nitel deranjat de situatie...Acasa Tanti ii calca cu fier de calcat obisnuit...
Au facut sedinta cu sefa receptiei si au concluzionat.."Da...ii calcam, dar nu garantam ca iese ok"...Aoleuuu...ce au astia?...

In fine...trebuiau calcati musai, erau valuri de la stat in masina...

Ma schimb, cobor...vreau sa ma tund, ca tot am timp si sa ajung la un ING sa alimentez niste cash pentru o rata.
Receptionera imi zice de o frizerie in dreapta...alta doamna se baga in vorba si zice de alta in stanga, mai aproape.
Decid sa ma duc la aia din stanga...De fapt era un salon, frizerie, coafura la parterul unui bloc. Tunde par si la dame si la barbati. Era o singura fata cu o clienta ce-si revarsa suncile din scaun cu un mare par tapat blond si ondulat..
"Draga Domnu' veniti in juma ora pana termin cu doamna"...N-aveam rabdare...m-am dus la cealalta locatie...Tot salon, coafura, frizerie, manichiura, etc.
Doua scaune ocupa de doua doamne...tre' sa astept un sfert de ora..."Pai imi fac unghiile pana atunci"...zic si eu...Se ridicara niste ochi mirati...cum? barbat...manichiura?..." Aaa...scuze...a plecat manichiurista..." Mergeti de beti o cafea vis a vis. Precis ca m-au comentat cu manichiura...
M-am dus... Bistro nu stiu cum...
Iau o bere si un expresso lung. Langa mine o femeie frumoasa foc, inalta, cu un italian evident...omu' cu camasa in dungi cu boruri largi, cercel in ureche, mustata si cioc subtiri si rase scurt, scund si trei fire de par in cap...In fata un nene ca un butoias de bere cu trei doamne, le facea revista presei. Chelneru' imi aduce un ziar, caci cerusem, cafeaua si berea.
Pana sa pun zahar in cafea...butoiasul atomic sari de la masa, imi lua ziaru' si continua sa citeasca.. Aiiii...ce nesimtire!!...n-am vazut asa ceva. Am baut berea si cafeaua ascultandu-l pe butoias citind din ziar...sa aflu si eu ceva.Din pacate citea cam pe litere...destul de dificil de urmarit.
Mi-am intors privirea la italian si la tipa faina...ce sa fac? Trebuia sa ma uit si eu la ceva....Tipa mmmmmmmmmbuuuuuna, crescuta cu lapte si branza naturale.
Pe un perete erau multe fotografii cu imagini ale orasului de epoca. Ador pozele astea. Pe majoritatea scria Nagybanya semn ca erau facute pe vremea horthystilor cum le place unora sa zica. Doar pe una din poze scria mic Baia Mare - P-ta Unirii.
M-am tuns...m-am dus si la ING cu taxiul caci nu stiam unde este. Mi-au comandat taxi de la salon, banca era la doua strazi mai incolo...Ohhh...ce rusine. Cursa a fost de 2,48 lei. I-am dat 5.
In orase cum e Arad sau Timisoara unde te intreaba la comanda si unde mergi nu pupam taxi in veci.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu